Loading...

Medaim Yanık ile Psikoterapide Tanı ve Ayırıcı Tanı Eğitimi

Psikoterapistler İçin Tanı Ve Ayırıcı Tanı Eğitimi

Prof. Dr. Medaim Yanık

Ayırıcı tanı yapabilmek ve tanı koyabilmek psikoterapi sürecinin yol haritası için gereklidir. Psikoterapi ekolleri içinde tanıyı daha az önemseyenler olmakla beraber, birçok psikoterapi ekolü ayırıcı tanı yapmayı ve tanı koymayı zorunlu görür.  Ayırıcı tanı yap(a)mamak psikoterapi sürecinin etkisiz kalmasına hatta klinik hata yapmaya sebep olabilir. Psikoterapist olma sürecinde psikopatoloji dersleri alınmakla beraber, maalesef klinik pratikte tanı ve ayırıcı tanı yapma süreçleri yeterince etkili öğretilememektedir. Bu eksikliği gidermek için tanı ve ayırıcı tanı becerilerini arttıracak pratik kurslara ihtiyaç vardır. Bir psikiyatrist olan Dr. Medaim Yanık yıllardır psikoterapistlerle beraber çalıştığı ve klinik psikoloji programında eğitmen olduğu için erişkinlerle çalışan psikoterapistlere tanı ve ayırıcı tanı becerileri kazandırmada tecrübelidir. 

Dört ayrı oturumda toplam 12 saat süren ve bolca vaka örneği sunulan bu eğitimde kazandırılması amaçlanan 13 beceri şunlardır:

  1. DSM 5’i kullanarak hem grup düzeyinde hem de her bir tanı düzeyinde ayırıcı tanı yapma becerisi kazanmak 
  2. İlk görüşmeyi hem ilişki kurmak hem ayırıcı tanı hem de formülasyon yapacak şekilde yapılandırmak
  3. Ayırıcı tanıya yardımcı olacak şekilde öykü alıp görüşme yapmak 
  4. Ayırıcı tanıya hizmet edecek şekilde ruhsal durum muayenesi yapabilmek
  5. Tüm tanıları gözden geçirmeyi alışkanlık haline getirmek
  6. Semptomdan teşhise yaklaşımını kullanmak
  7. Psikotik kişiyi tanımak
  8. Hipomaniyi tanıyarak bipolar 1 ve 2’yi ayırt etmek 
  9. Psikotik belirtiler ile dissosiyatif belirtileri ayırt etmek
  10. İntihar düşüncesi olan danışana yaklaşımda bir algoritmaya sahip olmak
  11. Hastaneye yatış için doğru bir algoritmaya sahip olmak
  12. Psikiyatristin ve diğer hekimlerin görmesi gereken durumları bilmek
  13. İlaç gerektiren klinik durumları bilmek ve danışana ilaç psikoeğitimi yapabilmek

Kimler Katılabilir;

-Lisans mezunu olup psikoterapi eğitimi alan kişiler

-Klinik psikoloji yüksek lisans öğrenci veya mezunları

-PDR yüksek lisans öğrenci veya mezunları

-Aile danışmanlığı eğitimi alanlar/almış olanlar

-Psikiyatri asistanları

 

Eğitim Ücreti:

Eğitim 4 hafta, 4 oturumdur. Eğitim bedeli 750 liradır.

Medaim Yanık Kimdir?

Prof. Dr. Medaim Yanık, Tıp eğitimine 1987 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nde başladı. 2000 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde ruh sağlığı ve hastalıkları alanında uzman oldu. 2000-2005 yılları arasında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı’nda öğretim üyeliği ve bölüm başkanlığı yaptı. 2005 yılında Ruh Sağlığı ve Hastalıkları alanında doçent oldu.

2005–2009 yılları arasında Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Başhekim ve klinik şefi olarak görev yaptı. Bu dönemde hem Bakırköy’de hem diğer ruh sağlığı hastanelerinde elektrokonvulsif terapinin anestezili ve kas gevşeticili yapılmaya geçiş sürecini yönetti. Aynı dönemde Sağlık Bakanı’nın ruh sağlığı alanında danışmanlığını yaptı. Bu süreçte “Ruh sağlığı eylem planının yazılması”, “Toplum ruh sağlığı modeline geçiş”, “Psikiyatri hastanelerinin iyileştirilmesi”, “Psikiyatri hastanelerinin mimarisi” konularında çalıştı. 2009-2015 arasında İstanbul Şehir Üniversitesi’nde psikoloji bölümünün kurucu öğretim üyesi olarak çalıştı. 2010 yılında profesör oldu. Uzmanlık tezini çocukluk çağı travmatik yaşantıları ve dissosiyatif bozukluklar alanında yaptı. Tezinde çocukluk çağında yaşanan fiziksel, duygusal ve cinsel travmaları unutup yeniden hatırlanması ve dissosiyatif belirtilerle ilişkisini araştırdı. Dissosiyatif kimlik bozukluğu olan hastaların psikoterapisi uzmanlaştığı alanlardan biridir. Aynı zamanda “aile ve eş ilişkileri” alanında çalışmaktadır.

“Dest-i İzdivaç: Kim Kiminle Evlenirse Mutlu Olur?”, “Mutlu Evliliklerin 7 Özelliği” ve “Çocuk Yetiştirirken: -Travmatik Yanlışlar-Geliştiren Doğrular” adlı kitapları vardır. Prof. Dr. Yanık “Evlilik güçlendirme programı”nı geliştirmiştir. Prof. Dr Yanık’ın uluslararası dergilerde yayınlanmış 25, ulusal dergilerde yayınlanmış 21 makalesi vardır.

2017 yılında İbn Haldun Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde öğretim üyeliğine başladı. Bölüm başkanı olarak çalışmaya devam etmektedir. Aynı zamanda İbn Haldun Üniversitesi Psikoterapi Uygulama ve Araştırma Merkezi(İPAM) Yönetim kurulu üyesi görevini sürdürürken, klinik psikoloji yüksek lisans öğrencilerine ders ve süpervizyon verip danışan görmektedir. Dr. Yanık evli ve üç çocuk babasıdır.

Çalışma Alanları:

  • Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Tanı ve Tedavisi
  • Aile ve eş ilişkileri
  • Kültürel psikiyatri